Program

27 listopada 2024 - TRUSKAWKA

9.30-9.45 – Powitanie i rozpoczęcie konferencji

Cz. I – AGROTECHNIKA

9.45–10.15 – Czy uprawa truskawek w gruncie będzie opłacalna? Dobór odmian i technologii na podstawie Truskawkowych Inspiracji – Mateusz Włodarczyk & Mariusz Podymniak 

10.15–10.35 – Wykorzystanie produktów organicznych w uprawie truskawek na przyspieszony zbiór – dr Jerzy Próchnicki, niezależny doradca uprawowy 

10.35 – 10.55 – Dobór sadzonek, wybór odmiany do uprawy w tunelach oraz praktyczne informacje uprawowe  – Dariusz Daniłkiewicz, Agronom Plants

10.55–11.30 – Zarządzanie podawaniem pożywki w uprawie truskawek w substratach – Denis Wilson, Delphy (Wielka Brytania)

11.30–12.00 – Dyskusja i podsumowanie 

12.00–12.50 – Przerwa kawowa 

Cz. II – SPRZEDAŻ

12.50 – 13.10 – Oczekiwania i wymagania sieci handlowych – Andrzej Łukijańczuk, Agronom Berries 

DEBATA

13.10–14.00 – Wymagania dotyczące sprzedaży owoców w marketach z przedstawicielami krajowych i zagranicznych firm zajmujących się sprzedażą owoców jagodowych 

14.00-15.30 – Przerwa obiadowa 

Cz. III – TRENDY I WYMAGANIA PRODUKCYJE 

15.30–16.10 – Nowe odmiany i systemy uprawy truskawek powtarzających owocowanie – Simon Sumacher, Sadownicza Stacja Doświadczalna Koln-Auweiler (Niemcy)

16.10–16.30 – Optymalizacja programów nawożenia i fertygacji truskawek –  dr inż. Diana Wieczorek, ICL Polska 

16.30–16.50 – Rozwiązania powalające uniknąć problemów w uprawie truskawek na przyspieszony zbiór w tunelach – Tomasz Domański, Agrosimex 

16.50–17.30 – Jak uniknąć problemów z niekształtnymi owocami w uprawie odmian powtarzających owocowanie – Jan Robben, Flevo Berry

Pierwszy dzień konferencji zakończy uroczysty branżowy bankiet.

Podany program może jeszcze ulec zmianie.

28 listopada 2024 - MALINA

9.00–9.15 – Powitanie i rozpoczęcie konferencji 

Cz. I – AGROTECHNIKA 

9.15–9.45 – Hity malinowego projektu:  ochrona malin z bezpiecznym poziomem pozostałości (tradycyjne zbiegi, ochrona biologiczna, metody alternatywne) – dr Paweł Krawiec, Horti Team

9.45.–10.25 – Zarządzanie pożywką, a jakość owoców – Denis Wilson, Delphy (Wielka Brytania)

10.25–10.45 – Praktycznie o tym jak przygotować dobra pożywkę – Andrzej Miąsko, ICL 

10.45–11.05 – Na pojedynczy czy podwójny zbiór – Damian Gaik i Dariusz Daniłkiewicz, Agronom Plants

11.05–11.15 – Dyskusja i podsumowanie 

11.15–12.10 – Przerwa kawowa 

Cz. II – TREDY W PRODUKCJI  

12.10–12.40 – Wyzwania i trendy w uprawach bezglebowych – Krzysztof Żabówka, Fall Creek 

12.40–13.00 – Rola produktów na bazie węgla brunatnego w uprawie malin – Radosław Łaźny, Plon Expert

13.00–13.20 – Biologiczne i konwencjonalne metody zwalczania szkodników (m.in. przędziorki i muszka plamoskrzydła) – Tomasz Domański i Wojciech Niemiec, Agrosimex 

13.20 – 13.40 – Kto będzie pracował przy zbiorze owoców. Zarządzanie pracą i pracownikami – Wiesław Brzozowy, Fieldstone.

13.40-13.50 – Dyskusja i podsumowanie

13.50–15.00 – Przerwa obiadowa

Cz. III – WYZWANIA i HODOWLA

15.00-15.30 – Dlaczego maliny się kruszą i są niekształtne – praktyczne obserwacje pozwalające ograniczyć problem złej jakości owoców – Dariusz Faryniarz, Delphy 

DEBATA

15.30 – 15.50 – Hodowla malin na świecie – dr Agnieszka Orzeł, Dr. Berry

15.50–16.40 – Wymagania stawiane nowym odmianom malin – hodowcy i producenci owoców:

– Dr Agnieszka Orzeł, Dr Berry (Polska)

– Nico de Groot, Advanced Berry Breeding (Holandia)

– Alessandro Gualandi, Vivi Molari (Włochy)

– Paweł Dąbrowski, producent owoców i szkółkarz (Grupa Agronom, Polska)

16.40–17.00 – Dyskusja i podsumowanie 


Podany program może jeszcze ulec zmianie